Eye’s også til å beskytte mot infeksjon.

Eye’s the limit  Syn, mer enn noen av våre sanser, hjelper oss med å navigere verden rundt oss. Ved et blikk, som varer en brøkdel av et sekund, jobber våre øyne med hjernen vår for å fortelle oss størrelsen, formen, fargen og strukturen på en gjenstand. De forteller oss hvor nær det er, om det står stille eller kommer mot oss, og hvor raskt det beveger seg. Øynene er små sammenlignet med de fleste organer, men deres strukturen er utrolig kompleks.

De jobber med hjernen, muskler og nerver for å produsere kompliserte visuelle bilder og meldinger. Og de tilpasser seg stadig til det skiftende miljøet – for eksempel justering slik at vi enkelt kan bevege oss rundt i et mørkt rom eller sterkt sollys. Bare en del av øyet er synlig i en persons ansikt.  Alle deler av øyet er ekstremt delikat, og kroppen vår beskytter dem på flere måter. Øyet sitter godt i øyehulet inne i skallen, der den er omgitt av bein. Den synlige delen av øyet er beskyttet av øyelokkene og øyevippene, som holder smuss, støv og til og med skadelig sterkt lys ut av øyet. Øynene er også beskyttet av tårer, som fukter dem og rydder ut smuss, støv og andre irriterende stoffer som kommer forbi forsvaret av øyevipper og øyelokk.

We Will Write a Custom Essay Specifically
For You For Only $13.90/page!


order now

Tårer bidrar også til å beskytte mot infeksjon. For å se, må øyet bevege seg. Seks ekstraokulære muskler omgir øyet og virker som strenger på en dukke, og beveger øyet i forskjellige retninger. Musklene i hvert øye beveger seg normalt sammen samtidig, slik at de to øynene forblir justert. Veggen rundt øyeeplet består av tre lag; Sclera er det ytre beskyttende laget.

Dette tøffe, fibrøse vev omgir øye og er festet til hornhinnen, som er den klare front flaten av øyet. Det vi ser som det hvite i øyet er scleraen. Over sclera ligger konjunktiva, et klart hudlag som beskytter øyet mot å bli tørr. Choroidea er mellomlaget som inneholder blodkar som leverer oksygen og næringsstoffer til innsiden av øyet. Retina, den innerste av de tre lagene, ligger på innsiden av øyet. Retina er et mykt, lysfølsomt lag av nervesystemets vev. Optisk nerve bærer signaler fra netthinnen til hjernen, som tolker dem som visuelle bilder.

  Plassen i øyehullets midtpunkt er fylt med et klart geléaktig materiale som kalles glasslegeme. Dette materialet tillater lys å passere gjennom til netthinnen. Det hjelper også øyet med å holde sin runde formen.  Visjon er prosessen der bilder som fanges av øyet tolkes av hjernen, og den synlige delen av øyet er der synsprosessen begynner.

På forsiden av øyet er gjennomsiktig, sirkelformet hornhinnen. Du kan ikke se en persons hornhinnen slik du kan se den fargede delen av øyet bak den – hornhinnen er som et klart vindu som fokuserer lys inn i øyet.

x

Hi!
I'm Ruth!

Would you like to get a custom essay? How about receiving a customized one?

Check it out